Connect with us

KELUARGA

Wahai Suami, Bagi Nafkah Dan Duit Belanja Pada Isteri Tu Tak Sama

Published

on

Bagi Nafkah Dan Duit Belanja Pada Isteri Tu Tak Sama

Mungkin ramai yang masih keliru bahawa duit nafkah dan duit belanja pada isteri tu sebenarnya tak sama.Meskipun bukan satu kewajipan buat suami untuk memberi duit belanja namun tak salah kiranya bagi menghargai pengorbanan dan penat lelah isteri dalam menguruskan rumahtangga serta anak-anak.

Jemput baca perkongsian daripada Firdaus Shakirin dan fahamkan betul-betul mengenai duit belanja buat isteri.

“Ayang, abang dah tinggal duit kat almari, bawah bedak anak, guna la untuk apa yang patut…”

Duit belanja dan nafkah tak sama

Duit belanja.

Upah Untuk Isteri

Kenapa perlu bagi duit belanja pada isteri? Duit belanja ni adalah sebagai upah untuk isteri setelah dia melakukan kerja-kerja rumah dimana bukanlah kewajipan isteri untuk melakukan kerja-kerja tersebut, tapi asbab disuruh suami dan dia taat kepada suami, maka dia buat kerja-kerja tersebut.

Ketaatan kepada suami, ingin memudahkan urusan suami disamping ingin menjadi seorang isteri yang solehah. Suami balik kerja, suami dah tak perlu buat kerja rumah sebab kerja-kerja tu dah dibuat oleh si isteri, suami boleh terus rehat..

So, suami tak payah buat terus la? Tanggungjawab tetap kena buat bila ada kelapangan dan masa untuk melakukannya.

Duit Belanja Dan Nafkah Tak Sama

Kalau isteri yang selalu buat, maka bagilah duit belanja, upah untuknya atas apa yang dibuatnya bagi pihak si suami. Duit belanja dan nafkah tak sama, perbelanjaan dapur, duit tambang anak, bil utiliti semua ni tak dikategorikan dalam duit belanja. Ini nafkah..

Duit belanja adalah untuk isteri, untuk dia gunakan beli apa yang dia inginkan yang selain daripada apa yang sepatutnya disediakan oleh seorang suami.

Contoh? Beli baja pokok, pasu, kelengkapan menjahit, acuan kek or kuih raya dan sebagainya.

Ikut Kemampuan Suami

Duit belanja ni sepenuhnya atas kemampuan suami dan tiada nilai minimum yang patut diberikan kepada isteri…Bagi sekadar banyak mana yang ada, yang boleh bagi dan suami masih ada baki untuk kegunaan dirinya sendiri.

Buang duit tak bagi kat isteri? Rugi tak? Tak rugi dan bukan buang duit…setiap satu sen yang dikeluarkan atau dibelanjakan untuk isteri, ada pahala disisi Allah s.w.t dan ianya akan menjadi asbab untuk kita diberikan kesihatan yang baik, dipermudahkan urusan, dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur dan dijauhkan dari bala bencana.

Tak percaya? Start esok, cuba bagi duit belanja kepada isteri.

Nota kaki : 3,4 hari sekali saya akan letak 50 untuk digunakan isteri…tapi dia tak gunakan sampai hbis pun, dia akan simpan dan keluarkan bila suami dia tengah sesak.

MW: Semoga para suami sedar dan faham akan hakikat ini bahawa bagi nafkah dan duit belanja buat isteri tak sama. Jangan kedekut dan lokek untuk memberi duit belanja buat isteri. Tak mampu bagi banyak, bagi sedikit pun jadilah.Berilah mengikut kemampuan diri dan percayalah rezeki itu takkan putus malah makin bertambah.

Sumber: Firdaus Shakirin

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Majalah Perdana

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending