Connect with us

KELUARGA

Sekeluarga dijumpai mningg4l di dalam kereta dipercayai menggunakan AirCond tanpa membuka tingkap.

Published

on

Sekeluarga dijumpai mningg4l di dalam kereta dipercayai menggunakan AirCond tanpa membuka tingkap. Banyak kes begini, nasihati pasangan dan keluarga

Gambar 1

gambar 2

Antara komen dari netizen terhadap kes ini

1. Buka tingakp ni bkn masa kreta tgh berjalan… Tp. Masa brentikan kenderaan lama.. Kalau agak nak brenti lebih dr 10minit tu buka je la tingkap sikit, agak2 jari je boleh masuk keempat2 tingkap.. Rumah lain, byk ruang udara masuk melalui celah pintu semua.. Kereta pun masa bergerak ada udara masuk kot ekon tu.. Kena buat masa kreta brenti aje..

2. keracunan karbon monoksida ni xkan disedari klu Kita tgh tidur.sebabnya ia meracuni darah senyap2 dgn bergabung dgn hemoglobin darah.lgpun karbon monoksida ni x berbau.sbb tu ia dikenali dgn nama silent killer

3. kena faham sistem peredaran udara. surau, rumah dan lain2.. kawasan luas. jadi oksigen byk. dan ada tempat yg tak berapa kedap, dimana udara boleh masuk, contoh, celah2 pintu atau tingkap, jadi udara atau oksigen sentiasa boleh masuk. kereta lain. kereta mmg kedap udara, sebb, kalau tak kedap, hari ujan, air masuk. luas dlm kereta agak kecik dan sempit. kalau 3-4 org duduk dalam, oksigen akan cepat habis. kalau tido, tak perasan pun. nak ukur kandungsn oksigen dlm udara kena ada oksigen meter. dan takda kereta yg di pasang benda tu. kekurangan oksigen mmg merbahaya pada manusia, dan gas yg keluar dari ekzos pun merbahaya pada manusia. apapun, yg mati dlm kereta, mmg ajal dah sampai. sbb ajal tak mengenal usia, tempat, dan waktu. bila tibanya ajal, takkan kurang sesaat atau lebih sesaat.

4. nth la tp pernah sendiri jadi dekat adik sepupu. kebetulan mlm tu jumpa org So adik sepupu dngn bf dia tunggu dlm krte dngn aircond terbukak.plus kita org jumpa dngn kwn tu memang lama. Dah pesan kalau Lmbt tutup aircond bukak tingkap je.. lps tu yg berdua ni tertidur ehh ada sorg lagi membe dalam krte so 3org ni tertidur kita org masuk krte Bukak je pintu krte panas bdn diorg dah berleket, Semua kejut xbagun 3/4kali gegar badan baru bagun nasib baik xde apa. aircond masa tu memang lepas servise so mustahil Gas habis Tp tula dah kena kn Xberani nk biar aircond lelama buka dalam krte

5. Hal2 mcm ni dh bnyak kali berlaku, tlong la bnyak kan membaca supaya kita dpat elak dr bnda buruk terjadi..

Bagaimana menggunakan AirCond tanpa membuka tingkap Boleh Membahayakan Nyawa?

Sy baru mengikuti kursus gas leaking oleh Gas Malaysia 3 hari lps. Ni skadar berkongsi ilmu.

(1) Bila buka aircond dan tutup tingkap semasa kereta tidak bergerak, oksigen akan circulate di dalam kereta.

(2) Oksigen tersebut akan makin berkurang apabila kita inhale. Sekiranya kita lama hentikan kereta,oksigen makin berkurang.

(3)Apabila paras oksigen dah berkurangan ke 16% shj,kita akan rasa sesak nafas. Sekiranya kita tidur nyenyak, x bangun & tidak keluar dr kereta,maka kita akan collapse atau tidak sedarkn diri.

(4) Paras oksigen makin berkurangan kerana semasa x sedarkn diri tu kita masih bernafas & apabila mencapai 10%, oksigen sudah x dpt dihantar ke otak & sistem tubuh tidak dpt berfungsi, dan seterusnya menyebabkn kematian

(5) Apabila kereta bergerak ok shj kerana semasa kereta bergerak,oksigen akan masuk ke dlm kereta melalui enjin bkn hanya oksigen yg sama circulate.

(6) Jika nak rehat mcm tu mmg boleh tetapi kena buka tingkap juga supaya oksigen masuk.

(7) Ketika jln sesak, kita akan rasa mengantuk kerana kadar oksigen yg masuk ke dlm kereta adalah kurang.Itu adalah tanda yg kita kekurangan oksigen. Tingkap perlu dibuka juga ketika itu. Kalau cuaca panas,x salah buka aircond & buka tingkap sedikit.

(8) Karbon monoksida dr ekzos bukanlah penyebab semata2 kematian kerana karbon monoksida dr kenderaan juga terkawal melalui catalyst converter & dilepaskn oleh kenderaan kerana limit of concentration sudah dikawal. Utk menyebabkn kematian, karbon monoksida ada certain ppm which is much higher than limit yg kenderaan lpskan.

*Please pass this info to others-famili & kwn2 sbb kita di Malaysia ni lack of knowledge mgenainya. Jika tidak, pasti kita akan ambil langkah keselamatan awal.

C&P. Wallahualam. Tq

Sumber: Selamat hari lahir

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Majalah Perdana

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending