Connect with us

ISU SEMASA

“Sayalah guru yang akan keluar masuk l0kap setiap minggu…”- Warkah Hati Bekas Guru Disiplin Ini Buat Netizen Tersentuh

Published

on

“Sayalah guru yang akan keluar masuk l0kap setiap minggu…”- Warkah Hati Bekas Guru Disiplin Ini Buat Netizen Tersentuh

Sejak viral kisah berkenaan seorang guru yang mer0tan pelajar perempuan akibat tindakan b1adap pelajar itu memanggilnya ‘p0ndan’ maka ramai pihak mengeluarkan pendapat masing-masing.Ada yang mengec4m tindakan guru terbabit malah ramai juga yang menyokong apa dilakukan guru tersebut.Malah kes ini sehingga melibatkan pihak kementerian pendidikan.

Terpanggil dengan kes tersebut, seorang bekas guru disiplin atas nama Osman Marcom di facebook berkongsi luahan rasanya tentang kerjaya sebagai seorang guru.

Jika saya adalah guru disiplin di zaman ini, sayalah guru yang akan setiap minggu keluar masuk l0kap dan turun naik mahkamah atau lebih bu ruk saya sudah merengkok di dalam pen jara dan hilang pekerjaan.Alhamdulillah semua bekas anak murid saya yang pernah merasai air tangan [ROTAN] kini telah berjaya dan menjadi manusia berguna.Terima kasih para ibu bapa kerana tidak pernah mahu MENYAMAN saya walau pun pernah tindakan saya mer0tan menyebabkan keceder4an par4h di pung gung anak murid saya.

Bekas pelajar SMK Pandan Indah mungkin masih ingat saya dicabar oleh seorang pelajar yang ponteng majlis yassin pada pagi Jumaat untuk menangkap dan mengejarnya tiga pusingan keliling bangunan sekolah.Hampir saja cikgu yang men1nggal dunia.Terima kasih semua anak murid cikgu yang tidak pernah lupa pada cikgu. Anda semua adalah warna warni kehidupan cikgu. Kenakalan adalah kebijaksanaan.

Kata-katanya cukup puitis dengan bait-bait ayat yang disusun jelas menggambarkan amanah dan tanggungjawab digalas sebaiknya bagi mendidik anak-anak bangsa.

Osman yang kini memegang jawatan sebagai Ketua Akademik di Sekolah Henry Gurney Teluk Mas, Melaka turut berkongsi pengalamannya ‘mengajar’ pelajar-pelajarnya pada suatu ketika yang ada ketikanya berkesempatan merasai ‘hadiah’ istimewa darinya iaitu ‘ROTAN’,

tujuannya hanya satu supaya mereka menjadi orang berguna kepada agama bangsa dan negara.

Malah perkongsiannya itu nyata ‘menemukan’ semula dia dengan bekas pelajar-pelajarnya. Mereka tidak segan silu berkongsi pengalaman dan kenangan manis dengan ‘guru’ ini.

“Saya pun prnah kena r0tan dengan cikgu..alhamdulillah saya xprnah amek hati, sbb cikgu mer0tan adalah utk mendidik kami.”

Memang hukvman itu menyak1tkan, tapi percayalah akan ‘hikmah’ dan pengajaran yang tersirat disebalik hukvman tersebut. Terima kasih cikgu atas segala susah payah mendidik kami supaya menjadi insan yang berguna

Sumber: osman marcom

Kredit: Lobakmerah ,beritSteady via menujukebenaran

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending