Connect with us

ISU SEMASA

Ronaldo derma RM6.3 juta untuk penduduk Palestin

Published

on

Ronaldo derma RM6.3 juta untuk penduduk Palestin

LISBON – Bintang bola sepak, Cristiano Ronaldo telah mendermakan AS$1.5 juta (RM6.3 juta) kepada penduduk Palestin bagi meringankan penderitaan penduduk di Genting Gaza pada bulan Ramadan.

Kapten pasukan kebangsaan Portugal itu telah beberapa kali mengecam kekejaman Israel terhadap penduduk Palestin.

Pada 2012, Ronaldo pernah melelong Kasut Emas yang dianugerahkan kepadanya selepas dinobatkan sebagai Penyerang Terbaik Eropah pada musim tersebut bagi mengumpulkan dana untuk kanak-kanak Palestin.

Ketika perlawanan antara Portugal dan Israel untuk kelayakan Piala Dunia 2014 kira-kira setahun selepas itu, pemain kelab Itali, Juventus itu juga enggan bertukar jersi dengan pemain Israel.

Sejak 2007, Genting Gaza telah berada di bawah kepungan haram Israel dan sekatan itu telah menyebabkan penurunan taraf hidup. – Agensi

Cristiano Ronaldo Derma Untuk Palest1n Sempena Ramadan. Ini Jumlahnya Yang Buat Dunia Islam Terkedu

Cristiano Ronaldo memang sering mengundang rasa kagum, bukan hanya kerana kehebatannya bermain bola sepak tetapi juga sikap pemurah dan suka melakukan kerja-kerja amal.

Sempena menyambut Ramadan tahun ini, bintang penyerang Portugal itu telah menyumbang AS$1.5 juta (RM6.26 juta) kepada Palest1n menerusi Yayasan Kebajikan Onwadan.

Ini bukan kali pertama pemain berusia 34 tahun itu mengambil berat tentang nasib rakyat Palest1n yang menjadi mangsa kekejaman 1sraeI.

Menurut agensi berita Sepanyol, TeleSur, penyerang Juventus itu memang mempunyai hubungan istimewa dengan rakyat Palest1n, dan sudah banyak kali memberikan sumbangannya.

Biarpun Ronaldo tidak menguar-uarkan kerja amal yang dilakukan, namun perkara itu akhirnya diketahui selepas tersebar di media sosial.

” Cristiano Ronaldo menyumbang AS$1.5 juta kepada rakyat Palest1n.

” Di sebalik setiap orang yang berjaya, cuba lihat ke mana dia menunjukkan penghormatannya,” tulis Yayasan Kebajikan Onwadan dalam Twitter.

Pada November 2012 ketika Palest1n berdepan bedilan b0m 1sraeI, Ronaldo melelong trofi Kasut Emas yang dimenangi sebagai Penyerang Terbaik Eropah musim itu untuk disumbangkan kepada Palest1n.

Pada Mac 2013, dalam aksi kelayakan Piala Dunia, dia enggan bertukar jersi dengan pemain 1sraeI kerana tidak mahu menyimpan baju yang memaparkan bendera negara itu.

Ronaldo bukan sahaja kerap menderma kepada Palest1n, malah sering memberi sumbangan buat umat Islam di Syr1a.

Kisah Cristiano Ronaldo dan ketertarikan beliau terhadap Islam

Sebelum ini media yang berpengkalan di Sepanyol ‘Marca’ pernah melaporkan Ronaldo yang ketika itu satu pasukan dengan Mesut Ozil yang juga pemain muslim berasal dari jerman yang berdarah turki ini, berkongsi tentang Cristiano Ronaldo menghafal surah Al-Fatihah.

Ronaldo turut dilaporkan memberitahu “Banyak yang tidak percaya kalau saya mengagumi Al-Quran, tapi memang begitulah kenyataannya, setiap kali Ozil membaca Al-Quran, saya sentiasa merasa damai, dan hati saya pun menjadi sejuk,” kata Ronaldo kepada Media Sepanyol.

Mesut Ozil turut mengesahkan kenyataan Ronaldo, “Cristiano Ronaldo selalu menunggu saya selesai Solat di bilik rehat, saya tahu dia suka mendengar saya mengaji,” kata Ozil. Cristiano Ronaldo berkata, “Saya sudah hafal Al-Fatihah, mungkin nanti saya akan minta diajarkan berwudhu, saya sangat gembira,” kata Ronaldo.

Selain itu Ronaldo juga pernah dilihat beberapa kali memberi ucapan ‘Assalamualaikum’ ketika beliau muncul secara live di Instagram beliau.

Meskipun beliau belum memeluk Islam namun apa yang dilakukan oleh pemain terbaik dunia sebanyak 5 kali ini sememangnya sangat mengagumkan. Semoga beliau diberikan hidayah..

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Majalah Perdana

Sumber: utusan

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending