Connect with us

INSPIRASI

Pemergian Pasangan Suami Isteri Yang Sangat Indah, Meningg4l Selang 15 Jam Hari Yang Sama Dunia

Published

on

Pasangan Wrga Emas Seh1dup Sem4ti, MninggaI Dunia Selang 15 Jam Hari Yang Sama

Pasangan suami isteri yang berkhwin selama 64 tahun di Kuala Berang di sini mninggaI dunla selang 15 jam antara satu sama lain.

Wan Yahya Wan Husein, 87, menghembvskan nfas terakh1r kira-kira pukul 9.40 malam semalam di kediaman anaknya di Kuala Berang di sini selepas pemerg1an isterinya, Wan Zainun Wan Chik, 84, di H0spitaI Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu pada pukul 6.48 pagi, hari sama.

Anak sulung mereka, Wan Rahimah, 63, berkata, bapanya yang meninggaI dunia ak1bat jngkitan kvman daIam p4ru-p4ru itu tdak dapat mnahan kesed1han kehiIangan suri hatinya hingga mer1saukan ahli keluarga.

Katanya, ibunya yang menghldap knser usvs peringkat akhir dimsukkan ke h0spital sejak 20 Oktober lalu manakala bapanya pula disahhkan mengaIami masaIah paru-paru pada pertngahan bulan sama.

“Dalam keadaan diri yang trut Iemah, ayah menguatkan smangat melihat jnazah emak sebelum dismbahyangkan dan dikebum1kan di Tnah Perkburan Islam Jalan Pvsara kira-kira pukul 3 petang keImarin.

“Kami sekeluarga tdak menyngka maIam tadi ayah pula dijmput Ilahi mengiringi emak. Pmergian serentak kedua ibu bapa benar-benar mengejvtkan kami adik-beradik tetapi reda dengan ketentuan Allah,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini semalam.

Menurut Wan Rahimah, jnazah bapanya selamat dikbumikan kira-kira pukul 9 pagi ini di tnah perkburan sama.

Katanya, kedua ibu bapanya merupakan pasangan r0mantis dan sepanjang lebih enam dekad usia perkahwinan, mereka tdak prnah bergduh besar, bahkan semua kputusan dibuat secara perblncangan bersama malah mereka juga berk0ngsi tarikh lahir sama iaitu 15 April.

Menurutnya, bapanya seperti hiIang smangat dan Iemah apabila ibunya dimasukkan ke h0spital hingga terpksa ditmpatkan di wad selama lima hari pada 22 Oktober lalu untuk menerima rwatan lanjut.

“Ayah sebelum ini mengaIami masaIah gngguan s4raf dan emak yang menjadi teman setia menjaganya.

“Kelmarin, kami adik-beradik membawa ayah ke h0spitaI berjumpa emak lebih kurang satu jam. Ayah men4ngis sambil memegang erat tangan dan merenung wajah emak sesekali matanya dipjamkan seperti mmendam sesuatu,” katanya.

Sumber : UTUSAN

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!Majalah Perdana

Continue Reading
Advertisement

Trending