Connect with us

AGAMA

Inilah Yang Perlu Dilakukan Jika Ada Kema tian Ahli Keluarga Pada Waktu Malam Demi Menjaga Aib Arwah

Published

on

Inilah Yang Perlu Setiap Orang Buat Jika Ada Kema tian Ahli Keluarga Pada Waktu Malam!!! Penting Untuk Jaga Aib Si Ma ti Dari Mulu Dan Pemikiran Orang Luar!!!

Kalau ibu kita mati di tengah malam, anak anak tak tahu cara cara ini dan terus panggil orang kampung, habis aib ma yat ibu kita akan tersebar sekampung !! Belajarlah bukan lama pun 2 minit saja :'(

  1. Jangan cemas. Maklumkan kpd ahli jawatankuasa masjid terdekat. InsyaAllah orang masjid akan membantu uruskan jenazah. ( kena simpan no tel ahli jwtkuasa masjid)
  2. Sementara itu sapu minyak di kelopak mata arwah untuk lembutkan kemudian cuba rapatkan mata arwah jika masih terbuka. Begitu juga dengan tangan, sapu2 sedikit minyak di kedua2 siku untuk lembutkan kemudian letakkan kedua-dua tangan di atas perut.
  3. Letak sesuatu yg agak berat sikit spt gunting besi atas perut, supaya tak masuk angin. Kelopak mata kalau payah nak tutup,letakkan syiling Tangan diikat dengan perca kain. Kepala hingga dagu juga elok ikat dgn perca kain.
  4. Jika ada darah yang keluar dari hidung/telinga, sumbatkan dengan kapas untuk menahan darah dari terus menitik keluar Selimutkan arwah dengan kain yang dapat menutup seluruh jasad dari kepala hingga kaki.. boleh guna sebarang kain samada kain batik panjang dsb, asal saja dapat menutupi jenazah
  5. Rehatlah dan cubalah untuk tidur dulu sementara menunggu subuh kalau kematian berlaku seawal jam 12 atau 1 pagi.
  6. Mesti ada pengesahan kematian dari doktor klinik/hospital. Bila dapat surat pengesahan tersebut baru buat laporan di balai polis berhampiran.
  7. Polis kemudiannya akan keluarkan Permit Pengkebumian/surat mati untuk urusan pengkebumian jenazah. Menjadi ahli khariat kematian samada di surau berdekatan rumah/masjid.

Jika kita tiada khairat kema tian, hanya perlu ada sejumlah RM520(mungkin jumlah RM berbeza di masjid lain) untuk pengurusan jenazah dari awal urusan dimandikan, dikafankan sehinggalah selamat dikebumikan(wang boleh serah kemudian, pihak masjid boleh dahulukan).

Pihak masjid yang akan menghubungi penggali kubur untuk menyediakan tempat, begitu juga urusan kain kapan dan sebagainya. waris simati tidak perlu bimbang tentang semua perkara itu.

Patut juga kita ambil tahu nama-nama ajk masjid, yang lebih baik lagi kenal dan cam wajah2 mereka.

Ramai yang tidak tahu dan tak terfikir tentang adanya kemungkinan perkara itu tiba-tiba terjadi dalam rumah masing2.
Harus bersedia menghadapi kematian. Ma ti yang pasti. Wallahu’ala

sumber:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Majalah Perdana

Continue Reading
Advertisement

Trending