Connect with us

KESIHATAN

Inilah Jenis Cookware Yang Selamat Digunakan

Published

on

Inilah Jenis Cookware Yang Selamat Digunakan

Susulan sahabat saya Dr Rizal buat post padu mengenai cookware, ramai yang takut sebab memang non stick teflon cookware ni dah digunakan meluas.

Jujur..saya sendiri sangat-sangat takut tuan-puan sebab ni barang kegunaan harian. Saya awal dulu bila tau..terus buang semua nonstick dan aluminium cookware kat rumah ..sampai tinggal sebijik je periuk stainless steel.

Kesan alat masak nonstick teflon ni paling saya risau ialah kanser, kerosakan organ buah pinggang, hati dan gangguan hormon tiroid. Aluminium pulak sejenis logam toksik yang rosakkan saraf sebabkan nyanyuk, gangguan imuniti badan dan alahan . Sikit-sikit bila kita panaskan makanan, bahan ni kumpul dalam kawasan berlemak badan kita seperti otak, saraf, organ dan sum-sum tulang. Kesannya kita dapat sakit kronik.

Jadi nak guna alternatif apa yang murah?

  • Cookware kaca dan clay antara paling selamat tapi berat dan jika jatuh mudah pecah.
  • Cast iron bukan pilihan saya sebab iron overload ni boleh sebabkan stres dalaman.
  • Tembaga pun sama boleh risiko stres dalaman dan copper toxicity.
  • Stainless steel pilihan murah,lebih tahan dan lebih selamat. Cuma sticky lah ye.
  • Jika nak non stick..dan ada kemampuan..beli granite atau ceramic..Macam saya awal dulu beli yang “coating” saja sementara menabung beli yang besar macam belakang tu..fully granite.

Memang rasa berat..sebab tak murah..tapi bayar sekali boleh guna bertahun-tahun..boleh kurangkan risiko bertahun-tahun terdedah bahan toksik.  Saya percaya ini antara pelaburan paling berbaloi untuk kesihatan..

Cara penjagaan Kuali non stick (tidak melekit)

sebelum ini ada seorang sahabat cikgu dari sekolah rendah bercerita pasal penjagaan kuali jenis tak melekit.. masa tu tak ambil serius sangat sebab kuali tak melekit tu pun tak ada.. tapi baru-baru ni.. encik suami dah membelikan kuali non stick… jadi kenalah ambil berat pantang larangnyer….

Antara pantang larangnya di copi paste dari blog lain ialah…

  1. Jangan panaskan kuali non stick yang kosong diatas api. ini akan memusnahkan lapisan non stick kuali tersebut.
  2. 2Jangan keringkan kuali yang basah diatas api. ini bukan kuali cap BUAYA.. Gunakan tisu dapur atau kain kering untuk lapkannya..
  3. Jangan gunakan sudip/Sendk besi untuk mengacau lauk/sayur dalam barangan Non-stick. Hanya gunakan sudip/senduk jenis non-stick/kayu untuk mengacau lauk/sayuran dalam barangan non-stick.
  4. Jangan terus membasuh barnagan non-stick sebaik sahaja selepas anda siap memasak. ini boleh menghilangkan lapisan non – stick kuali tersebut. basuh kuali apabila ia kembali sejuk.
  5. Jangan guna penyental (besi berbulu) untuk membasuh kuali non-stick. Hanya gunakan span lembut.
  6. Api yang sederhana sudah memadai untuk memasak menggunakan barangan non stick ini. ini kerana menjimatkan masa dan gas anda…

walau agak banyak juga pantang larangnya yang penting ia.. boleh menjimatkan masa, minyak masak dan gas serta memanjangkan jangka hayat kuali non-stick kita

Sumber: Hafiz Sulaiman

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Majalah Perdana

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending