Connect with us

ISU SEMASA

‘Dihalau’ Ke Saf Belakang, Budak Menulis Surat Tanda Kecewa Menjadi Viral

Published

on

Viral Surat Budak Kecewa ‘Dihalau’ Dari Saf Depan, Ini Kata Mufti Wilayah

Ibu bapa disarankan mengajar anak-anak mereka supaya solat ketika umur mencecah 7 tahun dan diperintah untuk mendenda mereka jika tidak melaksanakannya ketika berumur 10 tahun. Viral di laman sosial surat ditulis seorang kanak-kanak yang kecewa apabila disuruh ke saf belakang kerana dikatakan belum lagi berkhatan.

Surat itu mendapat perhatian Mufti Wilayah Persekutuan, Dato’ Seri Dr. Haji Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang kemudian ‘membalas’ surat tersebut.

Beri respon di Twitter

Dalam surat yang viral itu, penulis yang bernama Nadzrul Zarfn bin Sharul Azry bin Kasim bin Mat meluahkan bagaimana dia dihalau oleh tuan pengerusi surau hanya kerana dia seorang kanak-kanak. Dia yang mengaku sudah berkhatan mencadangkan supaya anak-anak yang dihalau dari saf pertama untuk ditanya sama ada sudah disunatkan atau belum.

Dr Zulkifli menjawab surat tulisan tangan kanak-kanak tersebut menerusi Twitternya, sebentar tadi. Kesempatan itu digunakan beliau untuk menerangkan kedudukan saf kanak-kanak dalam surau ataupun masjid.

Tak boleh ditarik untuk beri laluan kepada lelaki dewasa

Kanak-kanak tetap lelaki

Tak salah apa yang dibuat

Beri cadangan untuk ibu bapa dan pihak masjid

Ucap tahniah

Sumber: Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Majalah Perdana

Continue Reading
Advertisement

Trending