Connect with us

PETUA

Cara Tanam Kentang Dalam Guni. Senang Dan Jimat

Published

on

Akak Tak Perlu Beli Kentang Lagi! Begini Cara Tanam Kentang Dalam Guni, Senang & Jimat!

Senang je sebenarnya nak tanam kentang ni. tak perlu kawasan yang besar.  Kentang adalah makanan yang menjadi tanaman penting di Malaysia malah seluruh dunia juga menggunakannya sebagai bahan masakan di dapur. Bila bercakapa pasal kentang ni mesti teringat kentang goreng atau French Fries McD.

Teringat pula masakan kari ayam kentang yang dimasak oleh wife dua hari lepas semasa hari jadinya, sedap sungguh dan amat menyelerakan! kalau nak masak kari ayam, pastikan ada kentang di dapur.

Kalau anda jarang-jarang pergi ke pasar, anda boleh cuba semai sendiri kentang dengan menggunakan guni jika tidak ada ruang yang luas untuk bercucuk tanam. Cara ini amat mudah dan menjimatkan.

Anda cuma perlu semai dahulu kentang dalam tray telur atau letak ditempat yang lembab sehingga tunas keluar

Lepas itu potong kentang kecil-kecil, pastikan tunas tidak terkena ketika memotong

 

Isikan tanah hitam dalam polybag yang bersaiz besar, anda juga boleh menggunakan guni atau karung, ataupun baldi besar terbuang, pastikan lubang bahagian bawah supaya air boleh keluar dan tidak bertakung

Tanam sebiji pun boleh ja… nanti akan beranak pinak nanti

tanam kentang

tanam kentang

tanam kentang

tanam kentang

tanam kentang

tanam kentang

tanam kentang

tanam kentang

Hasilnya lumayan kan! selamat mencuba.

Kredit pic: Google

sumber: myinfoberita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Majalah Perdana

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending