Connect with us

IKTIBAR

Botol Air Dalam Kereta Menyebabkan Punca Kebakaran – Bomba

Published

on

Berhati hati sahabat sekalian. Botol Air Dalam Kereta Menyebabkan Punca Kebakaran – Bomba

Mesti ramai dalam kalangan kita yang selalu tinggalkan botol air dalam kereta masing-masing kan?

  • Kadang-kadang tu terlupa nak bawa keluar, terbiar je la botol tu dalam kereta berhari-hari.
  • Korang tau tak, sebenarnya bahaya tinggalkan botol air dalam kenderaan — terutama ketika musim panas?

Botol boleh menghasilkan haba?

Seorang ahli bomba, David Richardson dari Jabatan Kebakaran Midwest di Amerika Syarikat memberitahu — botol air sebenarnya boleh menghasilkan haba dari sinar terik cahaya matahari.

Menurutnya, sinaran matahari boleh menembusi botol yang dipenuhi air dan ia bertindak sama seperti kanta pembesar yang berupaya menjana haba untuk memulakan keba karan.

Katanya, cecair jernih seperti air di dalam botol itu berupaya untuk develop a focused beam, sekali gus mampu menghasilkan percikan api yang akan bertukar menjadi satu be ncana keba karan besar.

Satu ujian turut dijalankan untuk mengkaji kebenaran itu, dan pihak Jabatan Kebakaran Midwest City mendapati — pembiasan cahaya matahari melalui sebotol air mampu mencapai suhu kepanasan sehingga 250 °F. Haba itu kemudian berupaya memba kar bahagian dalam kereta yang diperbuat daripada bahan-bahan mudah terbakar — seperti fabrik, tempat duduk dan sebagainya.

Bah aya sebenarnya!

Dalam satu video yang dibuat oleh seorang juruteknik di sebuah stesen janakuasa, Dioni Amuchastegui — beliau menunjukkan bagaimana perkara yang kita anggap biasa itu berupaya menjadi anca man keselamatan pengguna kenderaan.

Dioni berkata, perkara itu disedarinya sewaktu beliau melihat asap tiba-tiba muncul dari tempat duduk lorinya.

Dia kemudian mendapati, ia berpunca daripada cahaya matahari yang menembusi sebuah botol air, yang ditinggalkan di bahagian tempat duduk yang diperbuat daripada kulit.

Katanya, kejadian itu menyebabkan kerusinya berlubang — hasil haba yang dijana menerusi cahaya matahari dan faktor suhu panas pada ketika itu.

Jadi selepas kejadian itu, pihak bomba menasihatkan orang ramai supaya tidak menyimpan botol air di dalam kenderaan dan tidak membiarkan ia terdedah kepada cahaya matahari — kerana dikhuatiri boleh menimbulkan sebarang kejadian tidak diingini.

Sumber: Lobakmerah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Majalah Perdana

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending