Tips Mudah Repair Sendiri Singki Tersumbat & Berbau Busuk

Sinki Tersumbat & Berbau Macam Sampah? Tak Perlu Buang Duit, Repair Sendiri Je. Ikut Cara Ni!

Masalah sinki tersumbat menyebabkan segala kerja di dapur terbantut. Jika berdepan masalah ini untuk sekian lagi, cuba kaedah yang disarankan oleh Puan Syafini Hassan.

Lepas ni tak perlu tunggu suami atau panggil orang datang repair, ibu-ibu boleh buat sendiri je. Tak caya, jom tengok caranya. Mudah je pun.

SINKI SUMBAT?? SINKI BAU SAMPAH!! BACA TIPS KAK PIN NI

Pagi ni dah setel mengemas & packing parcel, kak pin teringat yang sinki kat dapur tu dah tak berapa lancar airnya. Perasan tak kekadang kita terbau benda busuk kat sinki tu.cari- cari tak Jumpa plak puncanya.. Sampah dah clear.

Kekadang lemak & air dalam sinki tu yang berbau. Ye la macam-macam yang masuk lubang tu kan tak caya cer pi cium sekarang hihi

Dulu kak pin suruh je hero kak pin buat. Tapi bila kak pin dah full time kak rumah ni terpaksa la belajar berdiri diatas kaki sendiri kan.. ( tapi masih dipantau hihi )

Jom kak pin share camne nak clearkan saluran sinki yang tersumbat ataupun yang lama tak cuci. Boleh klik kat gambar untuk step by step

Follow kak pin, like & share post ni kalau bermanfaat okeyyy..

BAHAN-BAHAN:

  • Sebotol cuka buatan
  • Sebotol soda. Bukan soda bikarbonat yang buat kek tuu.. Ni soda memang untuk clearkan sinki. Boleh beli kat kedai hardware berhampiran. Harga sebotol camni dalam rm16. Ok la tu… Daripada panggil plumber sampai beratus.

Ni rupa soda tu.. Berkeping-keping. Kalau boleh jangan pegang direct. Chemical.

CARA MEMBUAT:

1.Mula-mula, jerang seperiuk air. Tak perlu sampai mendidih. Just cukup-cukup panas je.

2.Kemudian, keringkan sinki dulu. Kurang mujarab kalau ada air bertakung.

3.Tuang soda ke lubang sinki. Agak-agak sesedap rasa.

4.Selepas itu, tuang cuka kedalam air panas tadi. Sesedap rasa juga.

5.Kemudian, tuang air panas tadi ke lubang sinki. Hati-hati sebab ada tindak balas. Tuang sikit-sikit dulu.

6.Haa.. Kan dah kabo… Ada wap air tu. Pastu tuang air sampai habis. Siap!

Bersih dah sinki kita. Kalu ada 2 sinki ulang proses yang sama. Yang terbaik tak payah tunggu sinki sumbat baru nak cuci ye.

sumber: keluarga.my

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Majalah Perdana

Artikel Pilihan



About MajalahPerdana 971 Articles
Portal info perdana Malaysia dengan info gaya hidup lit, cerita viral terbaru, trend , masalah agama, rangkuman kehidupan