Nampak Remeh Tapi Boleh Beri Impak Besar Pada Orang Lain – Hormat Tuan Rumah Bungkus & Ikat Plastik Diapers Anak

Adab Jadi Tetamu, Hormat Tuan Rumah Bungkus & Ikat Plastik Diapers Anak

Menjadi tetamu, jangan dilupakan adab berziarah dan keselesaan buat tuan rumah.Pesanan buat mak ayah yang ada anak kecil, jangan lupa bawa plastik kecil untuk membungkus dan mengikat diapers anak selepas menggunakannya. Tak kiralah anak buang air kecil atau air besar.Kerana ia boleh meninggalkan bau dan rasa kurang senang buat tuan rumah jika dibuang begitu sahaja.

Jadilah mak ayah yang prihatin dan empati dengan tuan rumah. Bukan apa, perkara ini mungkin dianggap remeh sebab rasa ia perkara biasa, namun hati tuan rumah juga perlu dijaga demi keselesaan mereka. Silap-silap jika dilakukan boleh bermasam muka pula dengan tuan rumah nanti.

Jemput baca perkongsian daripada Puan Fadzielah Ayub ini sebagai panduan;

Adab tetamu, tetamu yang tak diundang. Ni pengalaman ummi Zayd sendiri. Masa tu umur Zayd baru 7 bulan lebih. Berkunjung ke rumah saudara yang takde anak kecik.

Diitakdirkan tengah rancak berbual dengan tuan rumah, Zayd buang air besar dan bau sangatt tak best. Serius busuk sangat sampai ummi pun tak boleh tahan. Ummi dah lupa zayd makan apa. Ummi Zayd pun minta izin guna toilet dekat dapur untuk tukar pampers.

Bila dah siap tukar pampers, ummi zayd cari tong sampah. Bila nak buang pampers dalam tong sampah kat dapur, ummi jadi serba salah gilerrr. Dalam tong yang terbuka ada sampah sisa makan dan beberapa plastik makanan​.

Lama ummi termenung pandang tong sampah tu. Rasa malu dan bersalah sangat nak ‘tumpang’ tong sampah tuan rumah. Inikah adab tetamu? Nak tinggalkan ‘buah tangan’ dan bau yang tak best dekat tuan rumah yang hidang kita makanan best? Layan kita dengan sopan santun dan beradab?

Ummi tak jadi buang. ummi pun mintak plastik, bungkus pamper zayd dan buang on the way balik rumah.

Lesson learnt untuk ummi, sejak dari peristiwa itu, ummi selalu bawak plastik diapers sendiri. Setiap kali tukar pampers, ummi akan bungkus siap-siap, ikat rapat-rapat untuk hilang rasa bersalah dan elakkan berbau. Kita tak tahu, bolehjadi nampak remeh bagi kita, tapi boleh beri impak besar pada orang lain. Kita taknak orang mengata buruk pasal kita. Ini bukan pasal betul atau salah.

Ini pasal adab dan tanggungjawab menghormati sesama saudara lain supaya kita tidak jadi tetamu yang tak diundang lagi.

Dekat Lazada pun ada jual diapers disposal plastic bag. orang lain mungkin dah lama ada kesedaran, tapi ummi Zayd dapat kesedaran dari pengalaman. Ummi Zayd beli plastik yang murah harga tak sampai RM2. Kuantiti pun banyak dan jimat.

Semoga jadi pengajaran untuk parent lain.

Sekian, coretan ummi zayd. Belajar dari anak pertama.

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat dijadikan panduan. Adab menjadi tetamu, agar tuan rumah juga perlu rasa selesa. Perkara ini, mungkin dianggap remeh namun besar kesannya. Jadi buat mak-mak yang ada anak kecil, siap sedia beg plastik kecil untuk membungkus pampers anak, ketika datang berziarah di rumah orang.

Sumber: Fadzielah Ayub

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jom Like Page Kami Juga Di ikuti kami di youtube Majalah Perdana

Artikel Pilihan



About MajalahPerdana 973 Articles
Portal info perdana Malaysia dengan info gaya hidup lit, cerita viral terbaru, trend , masalah agama, rangkuman kehidupan