Putus Tunang Lebih Bagus Dari Berpisah Lepas Kawin

Jangan Takut Putus Tunang, Sesungguhnya Lebih Mulia Dari Berpisah Lepas Kahwin

Sudah menjadi kebiasaan masyarakat di Malaysia untuk mengadakan majlis keraian sempena pertunangan. Malah adat saling bertukar hantaran seperti makanan dan cincin juga dibenarkan untuk mengeratkan lagi ukhwah antara kedua-dua belah pihak. Namun apabila berlaku saja peristiwa putus tunang, pasti bermacam spekulasi timbul lebih-lebih lagi dalam kalangan selebriti dan berita itu pantas tersebar kepada umum. Bagi individu yang terlibat pula, pasti bercampur baur perasaan dialami setelah ikatan janji untuk hidup bersama terlerai begitu saja.

Putus tunang lebih mulia daripada kahwin kemudian berpisah

Menerusi satu status di laman Twitter pendakwah Da’i Wan baru-baru ini, dia ada mengulas tentang hikmah di sebaliknya sambil memberi maklum balas terhadap seorang netizen bernama Maya yang takut dengan realiti itu. Ujarnya, pembatalan tunang jauh lebih bagus daripada meruntuhkan mahligai rumah tangga apabila sudah bergelar suami isteri. Atas sebab itu jugalah, Islam menggalakkan supaya hubungan itu dirahsiakan demi menjaga aib pihak lelaki mahupun wanita.

Tak perlu takut bertunang…hidup setiap orang tak sama

Meskipun ujian fasa bertunang lebih hebat daripada percintaan, namun pendakwah berusia 24 tahun ini menjelaskan bahawa setiap orang tak perlu takut dengannya. Hal ini kerana antara hikmah ikatan pertunangan adalah untuk mengenali calon teman hidup serta keluarga mereka dengan lebih mendalam sekali gus menjalinkan hubungan yang baik. Atas sebab itu juga, setiap insan dianjurkan untuk sentiasa bermohon kepada Maha Esa agar dipermnudahkan urusan hingga ke jinjang pelamin.

Takut akan datang bila tak tahu letak cinta agung kepada siapa…

Dalam pada itu, Da’i Wan turut menyatakan bahawa perasaan risau atau takut biasanya muncul apabila keliru kepada siapa cinta paling utama perlu diberikan. Seandainya diletakkan kepada manusia, sudah pasti takut untuk dikecewakan akan menyelubungi hidup seseorang. Atas dasar itu, dia berharap agar semua orang boleh meletakkan perasaan itu kepada Allah S.W.T. sahaja.

Sumber: Twitter wandazrin via pnews

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Majalah Perdana

Artikel PilihanAbout MajalahPerdana 971 Articles
Portal info perdana Malaysia dengan info gaya hidup lit, cerita viral terbaru, trend , masalah agama, rangkuman kehidupan