Connect with us

KESIHATAN

10 Tanda Buah Pinggang Anda Telah R0sak

Published

on

Inilah 10 Tanda Buah Pinggang Anda Telah R0sak. Elakkan Ambil Mudah Tahap Kesihatan Buah Pinggang Anda.

Walaupun kita masih boleh hidup tanpa buah pinggang, namun banyak fungsi buah pinggang yang perlu dikekalkan bagi membolehkan kita hidup dengan sihat dan normal.

Antara salah satu fungsi terpenting buah pinggang adalah menjadi penapis bahan buangan dalam d4rah.

#1 Kerap berasa lemah dan letih

Penyusutan fungsi buah pinggang yang teruk menyebabkan t0ksin dan bendasing dalam d4rah anda bertambah. Situasi ini akan membuatkan anda berasa letih dan lem4h, serta sukar untuk fokus. Anemia juga adalah satu k0mplikasi buah pinggang yang menyebabkan keletihan dan kelesuan.

#2 Masalah tidur

T0ksin yang sepatutnya dikeluarkan melalui air kenc1ng akan kekal di dalam d4rah sekiranya buah pinggang anda tidak melakukan proses penapisan dengan baik. T0ksin ini akan menjadi penyebab anda sukar untuk tidur.

Sleep apnea (mas4lah tidur) lebih biasa berlaku kepada mereka yang mempunyai peny4kit buah pinggang yang kr0nik berbanding mereka yang sihat.

#3 Kulit kering dan gatal

Antara fungsi-fungsi penting buah pinggang adalah menyahkan buangan dan air berlebihan dalam badan, membantu menghasilkan sel d4rah merah, membantu mengekalkan kekuatan tulang dan mengekalkan mineral dalam d4rah.

Namun, jika kulit anda menjadi kering dan gatal, ia mungkin disebabkan oleh buah pinggang anda yang tidak melakukan kerjan mengimbangi mineral dan nutrien dalam d4rah dengan baik.

#4 Selalu rasa nak kenc1ng

Jika buah pinggang anda sudah r0sak, ia akan meningkatkan kekerapan kenc1ng. Jadi jika anda kerap rasa nak kenc1ng terutamanya pada waktu malam, ia mungkin petanda buah pinggang anda r0sak.

#5 Ada d4rah dalam air kenc1ng

Buah pinggang yang sihat akan mengekalkan sel d4rah di dalam badan apabila menapis bahan buangan dari d4rah untuk hasilkan air kenc1ng. Jadi, air kenc1ng anda akan tidak mempunyai d4rah.

Namun jika buah pinggang anda rosak, sel d4rah ini ini akan “terbocor” dan masuk ke dalam air kenc1ng. Selain dari mas4lah buah pinggang, d4rah dalam air kenc1ng juga petanda anda mungkin ada ketumbuhan, batu karang atau jangk1tan.

#6 Kenc1ng berbuih

Jika kenc1ng anda berbuih dan memerlukan anda untuk flush beberapa kali, ia menandakan anda mungkin mempunyai peny4kit buah pinggang. Buih-buih menandakan ada kehadiran protein yang “bocor” ke dalam air kenc1ng anda, yang mana tidak sepatutnya berlaku.

#7 Bengkak berterusan pada mata

Bengkak pada mata yang berterusan disebabkan oleh protein yang sepatutnya berada di dalam badan tetapi masuk ke adalam air kenc1ng dan keluar daripada badan. Ia disebabkan oleh kegagalan sistem penapisan buah pinggang yang tidak berfungsi dengan berfungsi atau r0sak, menyebabkan protein bocor keluar.

#8 Buku lali atau kaki bengkak

Sodium atau garam di dalam badan anda akan kekal jika fungsi buah pinggang anda mer0sot. Ini menyebabkan buku lali dan kaki anda membengkak. Sak1t jantung dan penyak1t pada organ hati juga boleh menyebabkan bengkak pada bahagian bawah bawah kaki.

#9 Kekejangan otot

Buah pinggang yang r0sak boleh menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit dalam badan, termasuklah tahap kalsium yang rendah dan fosforus yang tidak dikawal dengan baik, seterusnya menyebabkan otot menjadi kejang.

#10 Kurang selera makan

Ini satu petanda yang sangat umum, namun jika anda kurang selera makan, mungkin ada kena mengena dengan masalah buah pinggang. T0ksin yang terkumpul menyebabkan fungsi buah pinggang terbeban dan mencetuskan hilang selera makan.

Sumber : LM via berita steady

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Majalah Perdana

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending